Search
Close this search box.

Pressitiedote

1.12.2023 – 11.1.2024 | Galleria G12

1.12.2023 – 11.1.2024
Galleria G12

Otteita matkalta nimeltään Elämä

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 1.12.2023 klo 17-19!

Taidegraafikko Hanna Varis juhlii 40-vuotista taiteilijanuraansa uudella näyttelyllä Helsingissä galleria G12:ssa.

Hanna Varis on tunnettu suomalainen taidegraafikko sekä -maalari. Hänen näyttelynsä kokoaa kiehtovia tarinoita, näkyjä ja arjen ihmeitä Variksen taiteilijanuran ja elämän varrelta. Variksen taide onkin kuin loputonta, kerrostuvaa satua ja tarujen lumoa. Kuvien aarrearkusta avautuu yhä uusia tulkintoja. Ainutlaatuiset arjessa ja matkoilla nähdyt ja eletyt kokemukset kerrostuvat ja limittyvät myytteihin ja arkkityyppisiin kertomuksiin.

”Minun kieleni on kuva. Jos olisin sanallistaja, olisin kirjailija ”, Hanna Varis kuvaa.
”Olenkin aina ollut tarinankertoja kuvin, tutkimusmatkailija ajassa ja arjessa. Lumoudun jokapäiväisistä ihmeistä, mysteereistä, myyteistä ja saduista. Näen arjen värikkäänä ja maagisena, ja haluan kertoa näitä kertomuksia kuvissani.
Olen koonnut tähän näyttelyyn otteita elämästäni ja 40-vuotisen kansainvälisen ja monipuolisen taiteilijaurani varrelta. Minulle pieni on uusi suuri, ja toisaalta suuresta kasvaa yhä uutta suurta!

Haluan tarjota esteettistä iloa ja toivon voivani tässä ajassa välittää kiitollisuuden kokemuksia siitä mitä meillä on. Työssäni yhdistän perinteisen taidegrafiikan edellyttämää tarkkuutta, hitautta ja kädentaitoja ripaukseen taikuutta. Olen kuullut teosteni olevani kuin pieniä satukirjoja aikuisille.”Variksen teokset lähtevät useimmiten rakentumaan jonkun todellisen kokemuksen, näyn tai muiston kautta. Hänen teoksensa ovat tarinallisia, ja sellaisia ovat myös niiden nimet, jotka ovat kuin avaimia tarinaan. Sen sijaan itse tarinoita teosten takana Hanna Varis ei yleensä koe mielekkääksi avata.”Kun teokseni tulee nähdyksi tai vaihtaa omistajaa, oma tarinani lakkaa olemasta minun. Siitä tulee toisen ihmisen rakentama tarina, toinen kokemus ja toinen ihme. Vaikka teokseni voivat pohjata kokemiini maagisiin hetkiin ja arjen mysteereihin, haluan puhua niillä muille, enkä niinkään kertoa itsestäni: Mitä sinä näet? Mikä sinun tarinasi kuvasta syntyy?”, Varis kysyy.Joidenkin teosten taustaa Varis kuitenkin voi raottaa. Yksi sellainen on näyttelyssä esillä oleva teos  ”Kaikki ihanat asiat”.  Se perustuu Variksen omaan kokemukseen parinkymmenen vuoden takaa: ”Olin lähdössä matkalle Italiaan Napolinlahdelle vaikean elämänperiodin jälkeen. Kuvanveistäjä tuttavani toivotti minulle matkaan ’Tante belle cose’, joka  tarkoittaa suomeksi kaikkia ihania asioita. Matkalla menin snorklaamaan Ischian linnasaaren lähistölle. Veden alla ilmestyi hämmästyttävä ihme: kaikkialta pohjasta nousi loputtomia kuplapylväitä pintaa kohden, aurinkoa vasten ne kimmelsivät kuin timanttipylväät. Liikutuin näyn kauneudesta veden alla kyyneliin: ’Tante belle cose!’, ajattelin kiitollisena ja lumoutuneena”, Hanna Varis sanoo.Tervetuloa näyttelyyni, sinne on vapaa pääsy ja kaikki teokset, joista suurin osa on taidegrafiikkaa, ovat myynnissä.
Huom. Galleria on joulutauolla 22. – 31.12.2023, jolloin näyttely siirtyy ikkunagalleriaksi.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta (Taike) ja Venekosken voimalaitos ky.

 

Lisätietoja:

Galleria G12
Annankatu 16, 00120 Helsinki
Avoinna:
ti-to klo 12-17, pe-su klo 12-16

+358 44 717 7177
info@galleria12.fi
www.galleria12.fi

Lehdistökuvat löytyvät osoitteesta:
hannavaris.com/pressikuvat

Tilaa uutiskirjeeni

… ja saat tietoa uusimmista jutuistani, näyttelyistä ja myyntitapahtumista.